România, sancționată de Banca Mondială. Ce se întâmplă cu salariile angajaților de la noi din țară

de: Mădălina Bahrim
01 09. 2021

Anul trecut, România reușise performanța de a fi avansată de Banca Mondială în rândul statelor cu venituri mari. Anul acesta, Banca Mondială a sancționat România, încadrând-o la categoria de venit mediu superior.

Anual, analiștii din cadrul Băncii Mondiale întocmesc acest clasament intern, pe baza veniturilor din fiecare țară.

Ce se întâmplă cu salariile din România

România urcase la 12.630 dolari în 2019, intrând în 2020 în categoria țărilor cu venituri mari.

În 2020, venitul pe cap de locuitor a coborât la 12.570 dolari, astfel că România a căzut în categoria celor cu venit mediu superior. Dacă în 2020 avansam la cel puțin 12.696 dolari, ne-am fi putut păstra poziția, însă nu s-a întâmplat acest lucru, motiv pentru care am fost retrogradați.

Banca Mondială ne-a inclus acum în categoria de venit mediu superior. Aici se află țări cu sume cuprinse între 4.096 – 12.695 dolari.

Alături de România, se mai află alte zeci de state din întreaga lume în această categorie de venit mediu superior. Printre altele, regăsim Moldova, Brazilia, Bulgaria, China, Armenia, Panama, Georgia, Kosovo, Libya, Malaysia, Maldive, Republica Dominicană, Fiji, Turcia, Africa de Sud, Iordania, Federația Rusă, Peru, Argentina.

În România, 1,6 milioane de angajați primesc salariul minim pe economie, respectiv 1.386 de lei net. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că, personal, și-ar dori ca această sumă să fie majorată, iar românii să primească mai mulți bani pe luna. Din păcate, însă, nu își poate asuma singură o astfel de decizie, în calitate de ministru. De ce? Pentru că ar forța angajatorii din țara noastră să mărească artificial salariile.

„În funcţie de aceşti indicatori, a fost aplicat şi un indice de corecţie şi am ajuns la creşterea salariului minim de la finalul 2019. La începutul anului trecut, în negocierile cu sindicatele şi patronatele, am încercat să menţinem aceiaşi indicatori, pentru a se păstra locurile de muncă. Acelaşi lucru vrem să îl facem şi anul acesta.

Mai mult, îmi doresc ca, dincolo de faptul că până la finalul anului să prezint un cadru legal astfel încât salariul minim să aibă o justificare pentru creşterea pe care o va avea, acelaşi cadru legal să rămână pe termen mai mult, pentru că mediul de afaceri are nevoie de o proiecţie nu doar pentru un an, ci pentru doi-trei, să ştie cum să dimensioneze locurile de muncă şi nivelul de salarizare”, a mai explicat Raluca Turcan.